Wykorzystanie miesa mielonego

Czy zapewne istnieć coś smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a razem nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej straci na soczystości. I w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w podobnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by uzyskało odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej sumie kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy gramy do nich ciało nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w znaczącej liczbie, albo z twardego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle prosta w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby wszystkie swoje kotlety były rozbite równomiernie, łatwo i chętnie, toż nie jest skuteczniejszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi toż taki wielki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w życiu w czystości, dodatkowo nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.